Personal branding fotografie voor Jenneke van Knallen Met SEO, telefonerend gefotografeerd.

Handige tips voor een geslaagde personal branding fotoshoot

Foto’s van jezelf laten maken, kan best spannend zijn. Vooral als je niet gewend bent om voor de camera te staan. Gelukkig ben ik er! Als je een personal branding fotoshoot in Amsterdam bij mij boekt, begeleid ik je stap voor stap door de shoot heen. Daardoor weet je zeker dat jij de mooiste beelden krijgt. Ik snap dat het ook wel heel fijn is, als je jezelf van tevoren alvast op de shoot kunt voorbereiden. Daarom geef ik je op deze pagina een aantal handige tips waarmee je alles uit jouw personal branding shoot haalt, zodat je de beste resultaten krijgt. Lees dus snel verder!

Wat is het verschil tussen een personal branding fotoshoot en portretfotografie?

Soms halen mensen een personal branding fotoshoot en een portret fotoshoot door elkaar heen. Toch zijn het twee verschillende soorten shoots. Bij portretfotografie leg je echt een portret van iemand op camera vast. Je ziet aan de portretfoto’s niet gelijk wat diegene als beroep uitoefent. Bij een personal branding fotoshoot zit er wat meer actie in de foto’s. Zo kan ik foto’s maken van dat je aan het bellen bent of achter je laptop aan het werk bent. Ik kan ook foto’s van je maken terwijl je een behandeling bij iemand uitvoert, een consult geeft, een product gebruikt enzovoorts. 

Personal branding fotografie voor Lemonwise, keramiste geportretteerd.

Waarom kiezen voor een personal branding fotoshoot?

Als ondernemer is het ontzettend belangrijk dat je jezelf zichtbaar maakt om (meer) klanten te krijgen. Dat kan offline met folders, brochures en posters, maar ook online met een website, sociale media uitingen en advertenties. Klanten kiezen niet alleen voor jouw product of dienst an sich, maar kiezen ook voor de persoon die erachter zit. Met personal branding foto’s kun je heel goed het gezicht achter jouw bedrijf laten zien, op de manier die jouw doelgroep aanspreekt. Met foto’s kun je jouw verhaal nog sterker maken én betrouwbaarder overkomen op potentiële klanten dan met enkel tekst en rechtenvrije foto’s.

Hoe kun je je voorbereiden op een personal branding shoot?

Een goed begin is het halve werk zeggen ze ook wel en dat is natuurlijk niet voor niets. Hoe beter je op de personal branding fotoshoot bent voorbereid, hoe ontspannender je de shoot in gaat. Hieronder geef ik een aantal tips voor voorbereidingen die je alvast voor een personal branding fotoshoot kunt treffen.

Wie ben jij?

Als eerste is het belangrijk om antwoord te geven op de vraag: wie ben jij? Ben je spontaan, vrolijk en passievol? Houd je van aanpakken en ben je prestatiegericht? Ben je een echt ‘mensen mens’ en/of ben je georganiseerd? Waarom ben jij jouw onderneming gestart en wat is jouw missie? Pak pen en papier erbij en omschrijf jezelf. 

Personal branding fotografie Urn Atelier Vergouw, keramiste geportretteerd met haar handgemaakte urnen.

Wat wil je uitstralen?

Omschrijf niet alleen hoe jij jezelf ziet, maar ook hoe je graag wilt dat jouw klanten jou gaan zien. Wil je dat zij jou zien als de gezellige girl next door die ontzettend benaderbaar is of wil je liever worden gezien als een ervaren en doelbewuste onderneemster? Wil je bescheiden overkomen of juist zelfverzekerd? Schrijf op wat jij wilt uitstralen. Hierin is trouwens niets goed of fout.

Wat bied jij aan?

Je weet nu van jezelf wat je wilt uitstralen en hoe je graag wilt dat jouw klanten jou gaan zien. Nu is het tijd om even stil te staan bij wat je aanbiedt. Hierbij bedoel ik niet zozeer de producten of diensten die je aanbiedt, maar het eindresultaat dat jij jouw klanten aanbiedt. Ben je bijvoorbeeld een weddingplanner? Dan zorg je ervoor dat jouw klanten de beste dag van hun leven krijgen. Ben je een copywriter? Dan zorg je ervoor dat jouw klanten de meest pakkende teksten krijgen. Ook dit kan eventueel in beeld worden gebracht, dus het is handig om ook hierover na te denken.

Maak een moodboard

Als je weet wat je als ondernemer wilt uitstralen, is het een goed idee om een moodboard te maken. Op de moodboard kun je foto’s verzamelen van mensen die uitstralen wat jij wilt uitstralen. Kies een foto uit omdat bijvoorbeeld de houding van de persoon op de foto je aanspreekt, de kleding die diegene aan heeft, hoe diegene kijkt, wat er om diegene heen te zien is, wat op de achtergrond te zien is. Pinterest is hier een erg fijne tool voor. Maak een Pinterestbord aan en verzamel daarop alle pins omtrent personal branding fotoshoots die jou aanspreken.

Personal branding fotografie voor Joyce Martens, muzikant speelt ukelele in de buitenlucht.

Bekijk de poses op jouw moodboard

Nu je een moodboard hebt gemaakt, is het tijd om te kijken naar de poses van de modellen op de foto’s. Welke houdingen spreken jou aan? Welke van deze poses zou je zelf wel willen aannemen tijdens jouw fotoshoot? Bestudeer deze poses goed en bedenk je waarom ze jou zo aanspreken. Is dat omdat iemand zelfverzekerd overkomt of juist heel gastvrij? Is dat wat jij ook wilt uitstralen?

Bekijk ook de omgevingen op jouw moodboard

Daarna is het tijd om te kijken naar de omgeving waarin elk model op jouw moodboard is gefotografeerd. Is dat buiten in de natuur? In een bos of in een park? Of juist voor een groot gebouw en/of in stedelijk gebied? Of zijn de meeste modellen op de foto’s binnen gefotografeerd? Zo ja, zijn ze dan vooral in een moderne omgeving gefotografeerd of meer in een klassieke stijl? Als veel foto’s op jouw moodboard bijvoorbeeld in een modern gebouw zijn gemaakt, is het een idee om jouw personal branding fotoshoot daar ook te laten plaatsvinden enzovoorts.

Bepaal van tevoren wat je aantrekt

De vraag: ‘wat moet ik aan?!’ kan behoorlijk wat stress opleveren. Bij sommige mensen gebeurt dat al regelmatig in het dagelijkse leven, dus ik snap heel goed dat je dit al helemaal hebt bij het kiezen van kleding voor een personal branding fotoshoot. Trek vooral kleding aan waarin je je prettig en zelfverzekerd voelt. Dat zie je namelijk terug op de foto’s. Trek ook kleding aan die past bij het imago dat je wilt uitstralen. Wil je bijvoorbeeld informeel en laagdrempelig overkomen? Dan kun je prima een warme trui, spijkerbroek en sneakers aantrekken. Wil je wat zakelijker overkomen? Dan kun je de trui inruilen voor een mooie top met een blazer erop en de sneakers eventueel voor loafers of enkellaarsjes. Het is ook een goed idee om kleding aan te trekken in de kleuren van je huisstijl. 

Cindy Jeurissen Portretfotografie - NDSM Haven

Check weer even je moodboard

Kijk vooral ook eventjes naar de foto’s op je moodboard. Welke kleding hebben de mensen daarop aan? Je kunt dan ervoor kiezen om soortelijke kleding aan te trekken. 

Neem meerdere setjes mee naar de personal branding fotoshoot
Om wat meer afwisseling in je foto’s te krijgen, is het slim om meerdere setjes kleding mee te nemen. Ikzelf kan ook altijd wat kledingstukken en schoenen meenemen als je dat graag wilt. Als je meerdere setjes hebt om uit te kiezen, kunnen we ter plekke kijken welk setje het mooiste uitkomt bij een bepaalde achtergrond.

Waar gaat de personal branding shoot plaatsvinden?

Ik fotografeer vooral personal branding fotoshoots in Amsterdam en omgeving, al vind ik het ook geen probleem om naar jou toe te komen hoor! Wil jij graag een personal branding shoot in Amsterdam of omgeving, maar weet je niet zo goed waar precies? Neem dan vooral contact met mij op en geef mij jouw wensen door, want ik weet vast en zeker wel een locatie die aan jouw wensen voldoet. Ook als je niet uit Amsterdam en omgeving komt, is het een heel goed idee om jouw personal branding shoot in Amsterdam, Zaandam of andere locatie in deze regio te houden. Je krijgt hierdoor namelijk totaal andere foto’s dan andere ondernemers uit jouw buurt, waardoor je met jouw foto’s extra goed opvalt op sociale media enzovoorts.

Hoe ga ik te werk tijdens een personal branding fotoshoot?

Ik vind het belangrijk dat jij je tijdens de fotoshoot op je gemak voelt bij mij. Daarom maken we van tevoren eerst even kennis om jouw wensen te bespreken. Dit kan telefonisch of per mail. Tijdens dit gesprek zal ik vooral veel naar jou en jouw bedrijf vragen. Daarnaast zal ik ook vragen wat je met de foto’s wilt uitstralen en waarvoor je de foto’s wilt gebruiken. Wil je de foto’s bijvoorbeeld uitsluitend op sociale media gebruiken of juist (op een bepaald onderdeel van) je website? Door dit in kaart te brengen, kunnen we samen bepalen wat voor soort personal branding foto’s jij nodig hebt. 

Personal branding fotografie voor Anca Blok, kunstenares houtskool portretten poseert voor een groot werk.

Ik stel je op jouw gemak

Op de dag van de shoot zelf, gaan we eerst even bij elkaar zitten en eventueel wat drinken. We kunnen dan nog eens jouw wensen bespreken en ik zal een klein plan van aanpak aan je voorleggen. Daardoor weet je alvast wat je te wachten staat en je zult zien dat je daardoor tijdens ons gesprek al wat meer zal ontspannen. Tijdens de shoot zal ik meer een coach zijn dan fotograaf. Doordat ik mijzelf ook weleens door andere fotografen laat fotograferen, kan ik mij heel goed in jou inleven. Door lekker te kletsen, je te vertellen waar je kunt staan, welke houding je kunt aannemen en door af en toe een foto te laten zien, help ik je door de shoot heen. Je zult merken dat je hierdoor steeds zelfverzekerder en ontspannender wordt. 

Ik neem de tijd

Ik vind het belangrijk dat je ontspannen op de foto’s staat en dat kan natuurlijk alleen als jij je niet opgejaagd voelt. We nemen dus voldoende de tijd om jouw personal branding foto’s te maken. Daardoor is er ook ruimte voor spontane, creatieve ideeën. Misschien fotografeer ik je wel buiten en zie ik dat er toevallig een boom in bloei staat. Hoe tof is het om daar even wat foto’s bij te schieten, ook al was dat niet het originele plan? Uiteraard is er ook ruimte voor jouw spontane ideeën. Zie je een gave trap of bank waarop je graag gefotografeerd wilt worden? Kom, dan gaan we daarheen! Mijn werkwijze zorgt ervoor dat de fotoshoot voor jou een hele leuke ervaring wordt en dat zie je terug op de foto’s.

Personal branding fotografie voor Jenneke van Knallen Met SEO, springend van enthousiasme gefotografeerd.

Boek jouw personal branding fotoshoot bij mij!

Al met al zorg ik ervoor dat jouw personal fotoshoot in Amsterdam of omgeving voor jou een hele leuke ervaring wordt. Dat zie je niet alleen terug op de foto’s, maar maakt het voor jou ook minder spannend om nog eens een fotoshoot te doen. Lijkt het je wat om door mij gefotografeerd te worden? Neem dan vooral even contact met mij op, zodat we elkaar kunnen leren kennen!

Hier vind je alle actuele prijzen.

Proudly powered by Wpopal.com